بره موم

برخی درختان از جمله کاج و صنوبر برای دفع آفات شیره ای صمغ مانند از خود ترشح می کنند, زنبورها این شیره را از روی شکوفه ها و زخم های موجود روی پوست درخت جمع آوری و آن را با بزاق, گرده گل ها و موم عسل ترکیب می کنند تا آن را به شکل ماده ای چسبنده به نام بره موم در آورند زنبورها بعد از اینکه این ماده را به شکل حبه در آوردند به وسیه آرواره ها و پاهای خود آن را در سبد گرده در پاهای عقبی قرار داده و به کندو میبرند. بره بوم به رنگ قهوه ای مایل به سبز, زرد مایل به سبز, قهوه ای یا قزمز است که بستگی به منبع و زمان جمع آوری آن و به نوع زنبورهایی که این ماده را گرد آوری می کنند دارد, هر چه بره موم بیشتر در کندو بماند رنگ آن تیره تر می شود. بره موم در دمای ملایم نرم است با افزایش برودت هوا سفت و سخت می شود گر چه قابلیت شکل پذیری خود را حفظ می کند ولی اگر یخ بزند شکننده می شود و در دمای بین ۷۰ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد به مایع تبدیل می شود. این ماده بیشتر در مدخل ورودی یا دریچه پرواز کندوها و بعد در قسمت فوقانی و طرفین قابها در کندو دیده می شود. بره موم ذخیره شده در کندوها برای مسدود نمودن درزها و منافذ کندو استفاده می شود. بره موم به عنوان ماده ضد عفونی کننده در کندو به کار می رود زیرا در محل ورود زنبورها به کندو قراردارد و همچنین از ورود و شیوع بیماری ها در کندو جلوگیری می کند. زنبورها از این ماده برای پر کردن شکاف ها و کوچک کردن سوراخ های تهویه و دریچه پرواز در زمستان, ترمیم شکستگی ها و محکم کردن محل اتصال قاب های عسل به کندو و به یکدیگر استفاده می کنند.

بره موم یکی از محصولات با ارزش زنبور عسل

 

READ  عسل رقیق یا غلیظ (شل یا سفت بودن عسل)

  ترکیبات این محصول

رزین و موم دو ترکیب عمده بره موم را تشکیل می دهند, بررسی و تحقیقات زیادی در دهه های اخیر صورت گرفته که نشان می دهد این ماده دارای ترکیبات متعدد و پیچیده ای است. در سال ۱۹۹۵ گرین وی در آکسفورد ۱۵۰ ترکیب متمایز را در بره موم شناسایی کرد, در بررسی های جدیدتر ۳۰ ترکیب دیگر شناسایی شد, با بهبود تجهیزات تجزیه شیمیایی, ابعاد بیوشیمیایی این ماده بیشتر مشخص می شود و احتمال دارد که باز هم اجزای دیگری که تاکنون شناسایی نشده در آن یافت شود.

بره موم حاوی رزین ها و صمغ ها (۵۰ درصد), موم و اسیدهای چرب (۳۰ درصد), روغن های ضروری (۱۰ درصد), گرده گل (۵ درصد) و ترکیبات دیگر از جمله اسید های آمینه, ویتامین ها, فلاونوئیدها, عصاره های تلخ و مواد معدنی مانند سدیم, جیوه, مس, نقره, منگنز, کلسیم, وانادیم , سیلیس و به ویژه آهن و روی است, مقدار و نوع ترکیبات آن بستگی به مکان و زمان جمع آوری و روش تولید آن دارد. بره موم بویی خاص دارد , طعم آن کمی تلخ است و اثر ضد ویروسی و ضد باکتری قدرتمندی دارد.

یک محصول ارزشمند از زنبور عتسل

 

خواص بره موم

برخی از گذشتگان علاوه بر خاصیت درمانی بره موم از آن برای مومیایی اجساد خود استفاده می کردند امروزه با پیشرفت علم خواص درمانی بسیاری برای این ماده شناخته شده است که به برخی از موارد درمانی آن مانند درمان گلو درد, آسم, زخم معده(گاستریت), ضعف گردش خون, سوختگی ها, اگزما, زگیل و بواسیر, کولیت و پروستات می توان اشاره کرد, همچنین این ماده باعث تحریک رشد سلولهای جدید می شود. بره موم خاصیت ضد تومور, ضد سرطان, ضد التهاب,ضد باکتریایی,ضد انگلی, ضد قارچی و ضد پوسیدگی دندان دارد, این ماده یکی از قویترین آنتی بیوتیک ها است همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند, بره موم کاهش دهنده فشار خون است. این ماده تنظیم کننده قند خون است و برای درمان دیابت نوع دو مفید است, این محصول زنبور عسل  از پوکی استخوان جلوگیری می کند و به علت خاصیت ضد التهابی که دارد برای کاهش درد مفاصل مفید است, این ماده برای درمان نازایی و ناباروری نیز کاربرد دارد. بره موم به علت خاصیت ضد ویروسی برای درمان تبخال نیز مورد استفاده قرار می گیرد همچنین این ماده به عملکرد بهتر معده و روده و کبد کمک می کند. از بره موم برای تسریع بهبود جای زخم حاصل از جراحی یا آسیب های پوستی می توان استفاده کرد به این صورت که مقداری از این ماده را با عسل , روغن زیتون, موم زنبور عسل و ژل رویال ترکیب کرده و روی پوست قرار داده می شود.

بره موم یک محصول ارزشمند از زنبور عسل

 

READ  تفاوت عسل مايع با جامد

روش نگهداری و طریقه مصرف بره موم

بره موم باید در ظرف در بسته و در مکانی تاریک و با تهویه مناسب و دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و دور از نور خورشید نگهداری شود. این ماده به صورت کپسول, قرص مکیدنی, تنتور(عصاره الکلی), پماد, کرم, صابون و خمیر دندان موجود است و از آن در تهیه شیرینی و محصولات آرایشی و زیبایی استفاده می شود و می توان از ترکیب آن با حلال های نفتی وارنیش تهیه کرد. بهتر است بره موم به صورت خام مصرف نشود و از عصاره یا انواع فراوری شده آن استفاده شود زیرا هضم آن برای کسانی که معده ضعیفی دارند ممکن است سخت باشد, مقدار استفاده از آن از یک گرم تا پنج گرم در روز است که دوز آن با توجه به سن و جنس شخص فرق می کند و باید قبل از وعده غذایی مصرف شود. بره موم را می توان با دیگر محصولات زنبور عسل مانند گرده گل,عسل و ژل رویال استفاده کرد.

یک محصول ارزشمند از زنبور عتسل

منع مصرف

در دوران بارداری بهتر است بره موم مصرف نشود زیرا ممکن است باعث تحریک رحم شده و سلامت جنین را تهدید کند. در کسانی که آسم دارند امکان دارد باعث تشدید علائم آن شود باید با مشورت پزشک مصرف شود و به دلیل خاصیت رقیق کنندگی خون کسانی که جراحی شده اند استفاده نکنند.

نظرات

پاسخی بگذارید

[bws_google_captcha]